Weston-Super-Mare, spelend in een uitgebrand stadion?

Weston-super-Mare heeft nooit de Champions League gewonnen. Het is sowieso een club die nooit iets gewonnen heeft op hun huidige zesde niveau of hoger. Het is zo’n typische club die je kan vergelijken met een middelmatige amateurclub in Nederland, maar we hadden wel iets meer verwacht qua accommodatie. Een verlaten terrein, overwoekerd met onkruid en brandplekken op de kantine en dit alles omgeven door een niet uitnodigend hekwerk. De naam Woodspring Stadium impliceert dat het nog een stadion is, maar dit was te erg voor woorden. Er kon maar één mogelijkheid zijn: we stonden bij het verkeerde stadion.

westonsupermare_1

westonsupermare_3

westonsupermare_4

We stonden inderdaad bij Weston St. Johns FC, de kleinere voetbalclub van Weston-super-Mare. Internet wist ons te vertellen dat er op 15 augustus 2016 een grote brand had plaatsgevonden bij deze kleinere club in Weston-super-Mare. Dat verklaarde natuurlijk wel de verlaten toestand.

Ondanks het feit dat deze voor ons onbekende club niet op ons lijstje stond, besloten we door een gat in het hek te kruipen en zo onze schoenen nat te laten worden door het ongemaaide, hoge gras. Het was een bijzondere ervaring om door deze woestenij te lopen. Het dak was half ingestort door de brand en overal lag afval. Ironisch genoeg waren er ook nog restanten van kampvuurtjes, waarschijnlijk aangestoken door de plaatselijke hangjeugd. De dakrand was voorzien van halfvergane logo’s van voetbalclubs. Op onze tenen konden we net over een muurtje kijken om nog iets van het voetbalveld te zien. Ook hier was al maanden niets meer aan gedaan, dus het was nog wel goed te zien dat het een grasmat was, maar als er ineens koeien hadden lopen grazen, zouden we niet verbaasd geweest zijn.

westonsupermare_6

westonsupermare_5

Waar deze club gesitueerd was in een woonwijk, vlakbij een school, bleek Weston-super-Mare FC langs een provinciale weg te liggen. Dit leek meer op het Woodspring stadium. Niet dat je nu aan een prachtige Kuip moet denken, maar het zag er in ieder geval een stuk beter uit dan die afgebrande zooi. We konden zo doorlopen. De enige beweging die we zagen was een tractor op de grasmat, die iets ondefinieerbaars met de grassprieten aan het doen was. We kregen een goedkeurende blik van de chauffeur en besloten een rondje te lopen om het veld.

Inmiddels was er ook een mini-tractor aan komen rijden, ook wel grasmaaier genoemd. Verder zagen we een verlaten meeuw op het veld staan, wat wel heel toepasselijk is, gezien de bijnaam van de club. Aan twee aanliggende zijdes staan geen tribunes, waardoor de wind ondanks een betonnen muur, vrij spel had. Aan andere lange zijde waren we binnengekomen door een lage overkapping, waar de toeschouwers enigszins beschut op een oranje of blauw stoeltje een wedstrijd van de Seagulls kunnen volgen.

westonsupermare_7

westonsupermare_9

westonsupermare_11

westonsupermare_10

westonsupermare_12

westonsupermare_13

westonsupermare_15

westonsupermare_20

westonsupermare_19

westonsupermare_23

westonsupermare_24

Achter de korte zijde stond een wat hogere tribune, vermoedelijk voor de harde kern van de Weston-super-Mareanen. Het hele stadion had een wat rustieke aanblik. Terwijl de boer op de tractor rustig doorging met het rijden op de grasmat, besloot Bart de stoute schoenen aan te trekken en gewoon het veld op te lopen. Persoonlijk ben ik wel steeds dapperder en brutaler geworden als het gaat om het binnenlopen van een stadion, maar een grasmat voelt altijd nog een beetje heilig, zeker als er iemand mee bezig is.

Bewapend met zijn camera besloot Bart toch een poging te wagen en de middenstop op de foto te zetten. De man in de tractor keek wat verbaasd, maar zei niets, dus dat zat wel goed. Terwijl Sebastiaan en ik braaf langs de rand liepen en foto’s maakten van versleten bankje met een verdwaalde bal, stukjes modder met de afdruk van de noppen erin, eetkamerstoelen in de dug-out en andere gigantische bezienswaardigheden, was Bart in de gelegenheid een paar mooie foto’s vanaf het veld te schieten. Na het semi-plichtmatige rondje kwamen we weer bij de poort die ons wist te vertellen dat dit echt het stadion was van Weston-super-Mare AFC.

westonsupermare_17

westonsupermare_18

westonsupermare_21

We maakten de bekende foto langs de rand van het veld en konden daarmee het tweede stadion van dit weekend afstrepen. Niet de best bijgebleven herinnering aan ons tweede weekend, maar ook deze telt mee.westonsupermare_22

#13 Woodspring stadium, Weston-Super-Mare AFC, check!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *