Sheffield Wednesday – Indrukwekkend Hillsborough

Je zou verwachten dat Sheffield Wednesday op een woensdag is opgericht, maar deze naam is eigenlijk ontstaan omdat de cricketers altijd op woensdag hun wedstrijden speelden. Sheffield Wednesday werd namelijk in 1820 (enkele documenten zeggen zelfs 1816) opgericht als de The Wednesday Cricket club. Alleen in de wintermaanden werd er een beetje gevoetbald om de conditie op peil te houden. Al snel bleek echter dat de sporters succesvoller waren als voetballers, dus in 1867 werd besloten om de club te splitsen in een voetbalclub en in een cricketclub. Overigens was dit wel op een woensdag, maar dat is slechts toeval. En zo begon een roemrijk en turbulent bestaan van de voetbalclub die tot en met 1929 bekend stond als “The Wednesday”.

Los van de sportieve successen staat Sheffield Wednesday natuurlijk vooral bekend als bespeler van stadion Hillsborough, waar op 15 april 1989 één van de grootste sport-tragedies ooit heeft plaats gevonden. De halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest werd gespeeld in Sheffield. Door een paniekuitbraak op de tribunes ontstond er een stormloop van de supporters naar voren toe. Toen was het nog gebruikelijk dat er veel staanplaatsen waren en er hekken onderaan de tribunes stonden. Veel supporters werden doodgedrukt tegen deze hekken.

img_4577

img_4564

img_4576

In totaal 96 fans van Liverpool vonden de dood. Vier jaar eerder waren de fans van Liverpool al betrokken bij het Heizeldrama en nu waren ze weer betrokken bij één van de zwartste dagen in de voetbalgeschiedenis. Naar aanleiding hiervan werden in Engeland alle hekken verwijderd en werden de staanplaatsen vervangen door zitplaatsen. Het bleek de opmaat voor veel wijzigingen in stadions in heel Europa. In april 2016 werd bekend dat het falen van de politie de grootste oorzaak is geweest voor de Hillsborough-ramp.

img_4566

img_4575

Naast het stadion is een monument aangebracht ter nagedachtenis aan deze inktzwarte gebeurtenis. Mooi om te zien dat het gedenkteken vol behangen was met sjaaltjes van allerlei voetbalclubs. De tekst op de gedenksteen luidt als volgt:

In memory of the 96 men, women, and children who tragically died

and the countless people whose lives were changed forever.

FA Cup semi-final Liverpool v Nottingham Forest.

15th April 1989.

“You’ll never walk alone”.

img_3068-2

Dit was de plek waar ons bezoek begon. Inmiddels was het avond geworden, hoewel het nog steeds niet donker was. Helaas werd het al vrij snel duidelijk dat we het stadion niet zouden betreden. Achter het monument lag een gracht met een voetbrug, voorzien van een gesloten hek. Binnen zag het er donker uit. Sowieso zag het er vanaf deze kant niet echt uit als een stadion, terwijl het toch het grootste stadion in de Championship is. Ze staan zelfs op de tiende plek qua grootte van alle stadions in Engeland. We besloten het de volgende ochtend nog een keer te proberen.

Op zaterdagochtend arriveerden we dit keer aan de andere kant van het stadion. Nu was het duidelijker dat we met een stadion te maken hadden, hoewel het er erg vierkant uit zag. We parkeerden onze auto op een lege parkeerplaats en betraden een soort van catacombe onder het stadion op zoek naar een open deur. Helaas lukte dat niet. Een portier die daar verdwaald en verdwaasd rondliep zei dat er ook geen mogelijkheden waren het stadion te betreden, want iedereen was naar de uitwedstrijd van Sheffield Wednesday diezelfde dag.

img_4571

img_4567

img_4552

img_4572

img_3081-2

Bij terugkomst bij onze auto zagen we inderdaad supportersbussen klaarstaan. Steeds meer supporters betraden het terrein om zich te verzamelen. Sommigen stonden te wachten voor de dichte deuren van de grote clubshop. Tot die tijd deden wij nog een paar laatste pogingen om toch binnen te komen. Een eerste deur wisten we nog te openen, maar het bracht ons alleen naar de buitenkant van de buitenste ring. We besloten nog even de clubshop te bezoeken en maakten nog wat foto’s aan de buitenkant, waarmee ons tiende stadionbezoek een feit was.

img_4565

img_4569

img_4570

img_4568

Stadion #10, Hillsborough – Sheffield Wednesday, check!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *