Sheffield FC – Het Real Madrid onder Britse amateurclubs

Sheffield FC hoort eigenlijk niet bij de 160 clubs die wij willen bezoeken, maar toch kan deze club niet op het lijstje ontbreken. We hebben het namelijk over de oudste voetbalclub ter wereld, ook als dusdanig erkend door de FIFA. Het is dus niet voor niets dat Sheffield FC de prachtige bijnaam ‘The Club’ draagt. 

De club is opgericht op 24 oktober 1857 (!) door Nathaniel Creswick en William Prest, de mannen die ook verantwoordelijk zijn voor de “Sheffield Rules”, dé basisregels voor het voetbal. Sheffield FC speelde de eerste voetbalderby tegen Hallam FC op Sandy Gate Road, het terrein van laatstgenoemde. In de beginjaren speelde Sheffield FC op Bramall Lane, het huidige stadion van Sheffield United, maar dat werd al snel te groot. Toen het professionalisme werd ingevoerd kon de club niet mee en behielden ze de amateurstatus. In 2004 kreeg de club de FIFA Order of Merit voor haar bijdrage aan het voetbal. De enige andere club ter wereld die deze prijs heeft gekregen is niet de minste: Real Madrid.

sheffieldfc_3

sheffieldfc_4

sheffieldfc_6

Bij ons eerdere bezoek aan buurman Sheffield United vertelde Dave McCarthy (operations director van Sheffield United) dat hij ook voorzitter is geweest van Sheffield FC. Terwijl we in Bramall Lane stonden, belde hij iemand van Sheffield FC met de melding dat er straks drie Nederlanders langs zouden komen en of er iemand aanwezig zou zijn. Dit bleek niet het geval, maar er werd ons uitgelegd, dat er naast een restaurant een houten poort is. Deze zou niet op slot worden gedaan, zodat wij via die deur zo het veld op konden lopen. En zo geschiedde.

sheffieldfc_8

sheffieldfc_7

De schemering was inmiddels een beetje ingevallen, maar nieuwsgierig openden wij de ingang naar het veld. Aangezien deze club al jarenlang een voetbalnomade is en in heel veel verschillende stadions heeft gespeeld, riep deze plek weinig nostalgische gevoelens op. Het veld leek op die van een gemiddelde amateurclub met achter het doel een kleine tribune en langs één van de lange zijdes de zogenaamde terraces.

sheffieldfc_9

sheffieldfc_2

Naast deze staantribune hing een lang plakkaat met sponsors en sympathisanten, waar illustere namen als Pele, Sir Bobby Charlton en Sepp Blatter opstaan. Tijdens de viering van het 150 jarig bestaan van de club waren zij ook aanwezig. Er stonden ook nog enkele andere bekende voetbalnamen in gegraveerd, maar ook namen van lokale sponsors. Zo heeft deze club toch een speciaal plekje in de voetbalgeschiedenis gekregen.

sheffieldfc_5

Ground #11, BT Local Business Stadium – Sheffield FC, Check!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *