Matchday! Everton – Atalanta op het beroemde Goodison Park

De blauw verlichte letters ‘GOODISON PARK’ stijgen hoog boven het stadion uit. Vanavond is dit stadion het toneel van de eerste Europa League wedstrijd die we voor ons project bezoeken: Everton tegen Atalanta. Maar dat deze wedstrijd niet meer hoog op het prioriteitenlijstje stond van de supporters, bleek.

Eerder die avond ontmoeten we twee vrienden uit Manchester, die we tijdens een eerder weekend in Engeland tijdens de wedstrijd Swansea – Manchester United hebben ontmoet. Stephen en Danny zijn die avond speciaal naar Liverpool gekomen toen ze hoorden dat wij weer in het land waren. Na enkele pint’s in de beroemde Cavern Club, waar de Beatles één van hun eerste optredens hadden, vertrekken we met z’n vijven naar Goodison Park.

Het stadion ligt midden in een woonwijk, zoals een echt typisch Engels stadion betaamt. Slechts een paar honderd meter verder ligt Anfield, waar de aartsrivaal Liverpool zijn wedstrijden speelt. Je zou bij wijzen van spreken op de tribune van Goodison Park het ‘you’ll never walk alone’ van Liverpool kunnen horen.

Everton is inmiddels al uitgeschakeld in de groepsfase van de Europa League en heeft dus niets meer om voor te spelen. Dit blijkt ook wanneer we vlak voor de wedstrijd de tribunes betreden. Nog geen 18.000 supporters hebben de moeite gedaan om de return tegen deze Italiaanse club te komen kijken. Aan de opstelling is echter te zien dat de coach van Everton de wedstrijd niet zomaar verloren wilt laten gaan. Grote namen als Rooney, Ashley Williams en Kevin Mirallas staan in de basis. Ook heeft de wedstrijd een oranje tintje, zo staat Davy Klaassen in de basis bij Everton en mag Martin de Roon vanavond voor zijn club Atalanta uitkomen.

De club uit Liverpool weet weinig te creëren en staat na 12 minuten al 0-1 achter. In de tweede helft weet Everton nog één doelpunt te maken en een penalty te stoppen, maar dat blijkt niet genoeg. De Italianen denderen door en weten door onder andere drie goals in de laatste drie minuten de vernederende score van 1-5 op het wedstrijdformulier te noteren. In het stadion zitten op dat moment al lang geen 18.000 supporters meer en zelfs onze maten uit Manchester konden het niveau niet meer aanzien, en hebben het stadion dan al ingeruild tegen de pub om de hoek.

Het is een wedstrijd die de naam Goodison Park niet veel eer aan doet. Wellicht is de slechte wedstrijd wel een goede reden om terug te keren in de hoop naar meer sensatie. En als we dan toch in de buurt zijn, kunnen we direct nog een wedstrijd meepakken van het prachtige Liverpool FC