Matchday! Crystal Palace – Burnley

29 april 2017, Londen. Vandaag staan The Eagles tegenover de The Clarets, een prachtig affiche in de onderste regionen van de Premier League. Crystal Palace staat na een goede reeks op een twaalfde plek en is er op gebrand om deze reeks een goed vervolg te geven. Bij Burnley gaat het iets minder deze seizoensperiode en ze moeten het doen met een zestiende plek. Zij moeten er dus alles aan doen om niet verder richting degradatie te zakken. Met nog vier wedstrijden in het seizoen te gaan beloofd dit een mooie pot te worden!

Vanaf de Airbnb lopen we in een half uurtje richting Selhurst Park, sinds 1924 het thuis van Crystal Palace F.C.. Er gaat niets boven de benenwagen nemen richting het stadion. Het is prachtig om te zien hoe je met z’n drieën begint, waarna uit vrijwel elke straat mensen aansluiten totdat je in een massale optocht het stadion bereikt. Van bejaarden tot peuters op de schouders van hun vader, begeven zich in het rood – blauw richting het stadion.

Waarna we door de altijd smalle turnstiles het stadion hebben betreden, zoeken we de snelste weg richting de tap. We weten inmiddels dat er in het stadion niet gedronken mag worden, dus ook deze keer is het gezellig druk in de ruimtes onder te tribune. Onder het genot van een pint en een pie bespreken we de wedstrijd en de Nederlanders bij de club, waar we alleen op Patrick van Aanholt uitkomen (Frank de Boer en zijn delegatie zijn die periode nog niet in the picture bij Palace).

https://www.youtube.com/watch?v=bEgaNxCsGfI

Een kwartiertje voor de wedstrijd lopen we de tribunes op, waar het ons opvalt dat het stadion nog vrijwel leeg is, iedereen blijft blijkbaar tot het laatste moment bier drinken onder de tribunes. Pas tegen de tijd dat er een rits cheerleaders op het veld staan te dansen en een adelaar over de grasmat zweeft zoeken de meeste supporters een plekje op. Bijzonder tafereel trouwens, die cheerleader en adelaar, het doet een beetje Amerikaans aan.

Het stadion is trouwens echt prachtig. Alle aspecten van een typisch Engels stadion kun je hier vinden. Vier grote verschillende tribunes die een paar meter van het veld afstaan met de typische overhangende overkappingen, waar tientallen jaren geleden supporters nog weleens op klommen als er geen plek meer was in het stadion. Aan de zuidkant van het stadion staat de Holmesdale Road Stand, de grootste tribune van de vier. In de stoeltjes is groots ‘PALACE EAGLES!’ te lezen. Rond de ‘E’ van ‘Eagles’ zit de fanatieke aanhang van deze Londense volksclub.

De wedstrijd gaat The Eagles minder goed af dan gehoopt, na een sterke start komen ze 0-1 achter door een doelpunt van Ashley Barnes. Na knullig balverlies in de verdediging wordt de bal door Burnley op links breed gelegd en hard voorgegeven. Barnes pikt de bal op en schiet de bal van dichtbij door de benen van de keeper heen. Dat de spelers dit voor het vak van de fanatieke supporters vieren, wordt hun niet in dank afgenomen; er vliegen verschillende voorwerpen richting de spelers en één speler kopt een aansteker. De scheids doet er verder niet moeilijk over laat doorspelen.

Niet heel veel later scoort Burnley na een enorm rommelige situatie opnieuw. De vreugde is groot en om het te vieren roeien de spelers in een denkbeeldig roeibootje over het veld. Tot hilariteit van de Palace-supporters wordt het doelpunt vervolgens afgekeurd voor hands, terwijl de spelers van de bezoekers met hun fantasie-peddels nog op het veld zitten: een erg komische situatie zoals je wellicht kunt begrijpen.

Daarna zwakt Burnley af en krijgen de Eagles veel goede kansen, maar de bal wil er helaas niet in. Tot woede van de supporters wordt hun zelfs een penalty onthouden. Tegen het einde van de wedstrijd wordt de drang naar de gelijkmaker steeds groter en wordt de bal veelvuldig in de 16 gepompt. Het is dan ook niet lang wachten tot balverlies en een counter en precies dat gebeurd. In de 83e minuut vindt er een counter plaats die afgerond wordt door een schot van Andre Gray in de korte hoek, waarbij de actie van de keeper er opnieuw ongelukkig uitziet.

De wedstrijd eindigt in een 0 – 2 overwinning voor Burnley, die zeer goede zaken doet met oog op het behouden van hun Premier League-plek. Crystal Palace zakt naar een 16e plek en heeft met nog 3 wedstrijden te spelen een lastig programma. Zo moeten ze onder andere nog uit tegen Manchester City én United.

De volgende dag bezoeken we het stadion nogmaals om deze in alle rust te bekijken. Omdat er op dat moment een jeugdwedstrijd op punt van beginnen staat lukt het ons helaas niet om het stadion binnen te komen. Ondanks het verlies van de dag ervoor zijn we zeker fan van deze prachtige volksclub.

crystal_palace_burnley_26

#34 Selhurst Park, Crystal Palace F.C., check!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *