Worcester City of Bromsgrove Sporting FC?

De bedoeling was een bezoek aan Worcester City, de in 1902 opgerichte club uit de stad van de beroemde Worcester saus. Tot de zomer van 2013 hadden we naar St. George’s Lane gekund, maar die stek werd verkocht om plaats te maken voor huizen. Het geld wat daarmee vrijkwam zou gebruikt worden voor een nieuwe ground met een capaciteit van 6.000, maar uiteindelijk is dat financieel niet rond gekomen. Zodoende mochten ze een paar jaar op Aggborough spelen, de heilige grond van het nabijgelegen Kidderminster. In de zomer van 2016 verhuisden ze naar Bromsgrove, zodat wij een zoek konden brengen aan Victoria Ground, waar alles in teken van de Bromsgrove Sporting FC staat.

Aan het begin van ons project in 2016 speelde Worcester City in de National League North, maar ze degradeerden uit The League Project naar het zevende niveau. Echter vroegen ze zelf aan de FA of ze verder mochten afdalen naar het negende niveau, om zo extra kosten uit te sparen, zodat ze zo snel mogelijk terug kunnen gaan naar een eigen stadion in de stad Worcester.

Inmiddels is Bromsgrove Sporting FC de club sportief gezien voorbij. In 2009 werd de club opgericht. Een supporters consortium wilde Bromsgrove Rovers overnemen, uit grote onvrede tegen de eigenaar Tom Herbert. Dit lukt niet, maar ze startten wel een nieuwe club Bromsgrove Sporting FC, die net als de Rovers op Victoria Ground mochten spelen. Nog geen jaar later werden de Bromsgrove Rovers uit de Southern League genomen en uiteindelijk betekende dit het einde van de club.

Aangekomen op Victoria Ground vielen meteen de grote rode letters achter de goal op. Laat er geen misverstand over bestaan: we zijn bij Bromsgrove Sporting FC. Verder zagen we vooral een mengelmoes van tribunes. Echte Engelse terraces achter de goal, een oude, vervallen hoofdtribune en een relatief nieuw gebouw wat dienst doet als bar en kantoor. Nog niet halverwege ons rondje werden we vriendelijk aangesproken door de onvermijdelijke groundsmen, die bij elke kleinere club nagenoeg altijd op de club aanwezig lijken te zijn. Het mooie aan deze mensen is dat ze echte clubmensen zijn en geen mediatraining hebben gehad. Zij zeggen gewoon wat er speelt, zonder een blad voor de mond te nemen. Geen mooie, commerciële praatjes, maar liefhebbers die er van genieten dat Nederlanders de moeite nemen om langs te komen. Het werd een veel langer bezoek dan gepland…

Er werd niet veel gesproken over Worcester City. Dat is ook niet verwonderlijk, want alles in het stadion is geënt op de Sporting FC. Overal hangen borden of vlaggen van de plaatselijke FC. Zo leren we dat niet alleen Preston North End (eind 19e eeuw) en Arsenal (begin 21e eeuw) “the Invincibles” zijn, maar ook Bromsgrove Sporting FC kreeg in het seizoen 2016/2017 die naam, door geen enkele wedstrijd te verliezen. Op zich ook wel een keer fijn om na drie keer op rij 2e te zijn geworden, nu een keer kampioen te worden, door 33 van de 38 wedstrijden te winnen. Het seizoen er na werden ze weer kampioen. Afgelopen jaar werden ze echter weer tweede, maar promoveerden ze voor de derde keer op rij. In het seizoen 2019/2020 spelen ze op het zevende niveau. Op het moment van schrijven staan ze zelfs bovenaan in de competitie. Niet slecht voor een club die in 2011 nog op het twaalfde niveau speelden. De club zit sportief gezien dus enorm in de lift.

De vriendelijke oude mannetjes vertelden vol enthousiasme over het reilen en zeilen van de club en lieten ons alle hoeken en gaten van het complex zien. Zo leerden we hoe Bromsgrove als enige een eigen afwaterings-/zuiveringssysteem heeft, in de scheidsrechterskleedkamer een muurtje een meter moet opschuiven om aan de eisen te voldoen, terwijl niemand daar zin in heeft en kregen we te horen dat het veld er veel beter uit ziet, dan het eigenlijk daadwerkelijk is. Op een gegeven moment gingen ze zo diep op allerlei details in, dat we het gesprek wel moesten afkappen, aangezien we die dag ook nog andere clubs wilden bezoeken. Al met al een zeer geslaagd en vermakelijk bezoek al is de naam van Worcester City eigenlijk geen moment gevallen. Ach ja, volgend jaar valt Bromsgrove Sporting FC misschien wel binnen ons project en dan hebben we die qua bezoek meteen al af kunnen vinken van onze lijst.

#55 Victoria Ground, Worcester City FC, check!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *