Hoe het allemaal begon…

Drie jongens, met elkaar in contact gekomen door geniale muzikaliteit, maar inmiddels doorgegroeid tot vrienden voor het leven. Een vriendschap die is ontstaan, mede door een grote voorliefde voor voetbal. Met Rotterdamse roots is de link naar Feyenoord en Excelsior snel gemaakt; twee prachtige clubs met historie en vol mooie verhalen. Met name Feyenoord zal altijd de grootste plek in onze harten innemen, maar het is voor Bart de Jong, Sebastiaan Melief en Arjon Belder niet genoeg. De grenzen worden verlegd; de landsgrenzen worden overschreden. We gaan ons richten op Engels voetbal.

Voor Engelse voetballiefhebbers is “doing the 92” een begrip: het bezoeken van wedstrijden van alle 92 profclubs uit de vier hoogste divisies in Engeland! Wij maken het nog bonter en pakken het vijfde niveau erbij: “doing the 116”. En alsof dat niet genoeg is, willen wij ook de stadions bezoeken van de twee leagues (north & south) op het zesde niveau. Dat betekent in totaal 160 stadions!

Op een druilerige middag op zondag 31 mei 2015 in Enschede werden op een (overdekt) terrasje de eerste plannen ontvouwd. Bart en Arjon gingen die avond naar een concert van Toto, maar kwamen in eerste instantie terecht op een terras om een andere gemeenschappelijke hobby uit te voeren: gezellig een biertje drinken. Uiteraard kwam het gesprek ook op voetbal en leek het ons mooi om ook Engelse wedstrijden te gaan bezoeken. Al snel werden we heel enthousiast en bedachten we de wildste plannen. We wilden uniek zijn en we wilden ludiek zijn (met een goudvis op de foto bij elk stadion?!?), maar bovenal wilden we gaan genieten van de historie van de clubs, de sfeer in de stadions, de schuimloze biertjes in de pubs en meegezogen worden in het enthousiasme en wederzijdse respect van de Engelse supporters. Uiteraard moest Sebastiaan ook op de hoogte worden gesteld van dit waanzinnige idee. Het leek een fantasie, het leek een utopie, maar het project begon steeds serieuzere vormen aan te nemen. Elke keer als we elkaar weer zagen, werd het onderwerp weer aangesneden en werden we enthousiaster en enthousiaster. Er werd gesproken over rolverdelingen, ludieke ideeën, een blogsite, statistieken, linksrijden, kostenraming, planning… Tsja, planning; dat kon nog wel eens lastig worden. Drie drukke levens, de ene een seizoenkaart van Feyenoord en de andere van Excelsior, een Nederlands Jeugd Accordeon Orkest wat ongeveer eens per maand een weekend bij elkaar komt, relaties en uiteraard moet er ook gewerkt worden.

Op de verjaardag van Sinterklaas trokken we gedrieën naar Antwerpen. Niet dat we de gehele pietendiscussie wilden ontlopen, maar we hadden kaarten voor Stomp, een achttal percussionisten die dagelijkse producten gebruikt om muziek te maken. Denk hierbij aan bezemstelen, basketballen, afvalzakken, gootstenen, afvalemmers, potten & pannen, rioolbuizen en luciferdoosjes. Maar goed, we dwalen af. In de trein naar Antwerpen trokken we de agenda’s en hadden we het eerste weekend gepland: 22 april t/m 24 april 2016.

De locatie was een stuk makkelijker. Als je namelijk gaat beginnen met zo’n project, moet je ook bij het begin beginnen. En het begon allemaal in Sheffield. Het oudste stukje voetbalveld waar de eerste voetbalwedstrijd op 26 december 1860 op werd gespeeld, ligt er nog steeds en is in gebruik door Hallam FC, een club uitkomend in de diepste krochten van het Engelse amateurvoetbal. Daar gaan we uiteraard als eerste naar toe. Er liggen negen clubs binnen een radius van 50km die we willen bezoeken:

Championship:
Rotherham United
Sheffield Wednesday

League 1:
Barnsley
Chesterfield
Doncaster Rovers
Sheffield United

League 2:
Mansfield Town

Nation League North:
Alfreton Town
Gainsborough Trinity

Al deze clubs spelen op zaterdagmiddag 15.00 uur Engelse tijd, dus dat weekend kunnen we maar één wedstrijd bezoeken. Hoe kun je mooier beginnen dan met een thuiswedstrijd van Sheffield United die speelt op Bramall Lane, het oudste voetbalstadion ter wereld waar nog profvoetbal gespeeld wordt. Zij spelen op 23 april de derby tegen Barnsley.

In de volgende blogs zul je in ieder geval meer kunnen lezen over onze rolverdeling onderling, de totstandkoming van deze website en welke ideeën we hebben opgedaan en tot uitvoer willen brengen.

Via www.theleagueproject.com houden we jullie op de hoogte van onze belevenissen. Uiteraard in de vorm van verslagen en foto’s, maar ook kun je de nodige statistieken vinden van alle clubs. We willen jullie niet alleen de informatie geven, die je standaard in één oogopslag op internet kan vinden, maar juist meer de diepgang zoeken; informatie delen waarom die betreffende club zo speciaal is. Want tot die conclusie zijn we inmiddels wel gekomen. Door de lange en rijke historie van het Engels voetbal heeft elke club weer z’n charme en bijzondere verhalen. Natuurlijk heeft een ieder op voorhand de nodige favorieten, maar ik weet zeker dat we alle drie nog meer besmet zullen worden met het Engelse voetbalvirus.

We gaan van dit project dan ook iets heel speciaals maken.

4 Comments

  1. Fantasties plan. Ik ben stinkend jaloers! Kom ik aanzetten met jaarlijks 1x naar Anfield Road. Ik ga jullie graag volgen (niet sponseren, dat doet Arie Dekker vast wel) Groeten Wim Verlinden

    1. We verwachten minimaal twee keer per jaar af te reizen naar Engeland. Onze eerste doelstelling is alle stadions te bezoeken. Een snelle rekensom leert ons dat we hier dus ongeveer 7 à 10 jaar mee bezig zullen zijn. Uiteraard hopen we het wel sneller te volbrengen, want het enthousiasme is groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *