Croft Park, de iconische thuisbasis van Blyth Spartans

Als ik ooit een club zou oprichten en ik moet mijn club een naam geven, dan zou “Spartans” toch wel hoog op mijn shortlist staan. De naam, gecombineerd met het stijlvolle logo, zorgt voor een krachtige uitstraling. Het was ook de insteek in 1899 van oprichter Fred Stoker. Hij vond de link naar het Griekse Spartaanse leger wel een passende naam voor de voetballers die op het veld moesten strijden voor de overwinning.

Croft Park, thuisbasis van Blyth Spartans, zorgt voor een iets minder krachtige uitstraling. Baksteen is hard en daar hebben ze genoeg van, maar het stadion ziet er een beetje vervallen en armoedig uit. Een likje verf zou al wonderen doen. Misschien had het ook wel te maken met het druiligere, regenachtige weer, maar desalniettemin genoten we van ons bezoek. We hadden een afspraak, maar in een rondleiding had de verder vriendelijke man niet veel zin. We mochten vrij rondlopen en konden ons weer melden als we genoeg gezien hadden. Op zich was dat prima, want wij kunnen prima onszelf vermaken.

Nadat we driekwart van het stadion hadden rondgelopen, werden we voor de verandering maar weer eens aangesproken door groundsmen, die zich verbaasd afvroegen waarom drie Nederlanders in de regen op hun terrein rondliepen. Na het aanhoren van onze korte uitleg, werden ze enthousiast en vroegen ze of we niet even een stukje van de training wilden zien. Achter de korte zijde van het stadion was een trainingsveld, die we mochten betreden via een ijzeren poort. De spelers keken niet op of om en gingen helemaal op in hun positiespelletje.

We vervolgden onze ronde en meldden ons weer bij de man met we oorspronkelijk een afspraak hadden. Ik kreeg nog even de mogelijkheid om een sjaal te kopen voor mijn verzameling. Uit de conversatie bleek dat Blyth Spartans, ondanks overwegend goede resultaten, niet klaar is voor promotie naar het vijfde level in de voetbalpiramide. De afstanden naar het zuiden zijn te groot om alles te bekostigen. Ze misten uiteindelijk net de play-offs, maar ook dit jaar draaien ze weer goed mee. Wellicht dat de spelers van de The Green Army wel voor hun sportieve succes willen vechten en dit seizoen promotie proberen af te dwingen.

#47 Croft Park, Blyth Spartans AFC, check!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *